Med Julijskimi Alpami in Jadranskim morjem, kjer se zgornji del rodovitne Vipavske doline prevesi v spodnjega se pod robom Trnovske planote nahaja naselje Šempas. S soncem obsijana lokacija je odlično izhodišče za pohodništvo, dnevne izlete med vinogradi in sprostitev v naravi.

Trg Franca Krašana predstavlja del celovite ideje o urejanju vaškega okolja. Predstavlja se kot del niza treh trgov, ki se urejajo po enakih principih in tako ustvarjajo rdečo nit v prostoru. Posvečen je enemu vodilnih slovenskih botanikov 19. stoletja, Francu Krašanu, ki se je ukvarjal predvsem s fenologijo in med prvimi preučeval vplive okolja na razvoj vegetacije.

Žepni trg na stiku šempskih polj s precej zgoščeno zazidavo predstavlja šiv kulturne krajine z urbano. Uporabljeni so avtohtoni in precej tradicionalni materiali, noto sodobnosti doda kombinacija kovine korten in betona pri izdelavi urbane opreme. Trodelnost ureditve je poudarjena z uporabo različnih materialov, ki prehajajo od trših k mehkejšim, kar ustvarja vez med grajeno strukturo in krajino.

Osrednje element trga predstavlja živa voda v obnovljenem vodnjaku posvečenem prestolonasledniku Avstroogrske monarhije. Studenec je bil postavljen v spomin na dan, ko je Šempas obiskal nadvojvoda Karol Fran Josip.

Trg je namenjen predvsem manjšim prireditvam sosednjega muzeja in krajevne skupnosti, mimoidoči pa si lahko kadarkoli privoščijo postanek na poti, se odžejajo, preberejo zanimivosti o botaniku Krašanu in občudujejo Pogačnikovo skulpturo.

V celoviti in nekoliko bolj dolgoročni viziji Šempasa bo trg Franca Krašana del botaničnega parka, ki bo obdajal objekt stare šole in večstanovanjski objekt poimenovan po Potentilli australis Krašan - Vila Potentilla.

 

avtorji: Adrijan CINGERLE, u.d.i.a., Katarina ISKRA, u.d.i.k.a., Sebastjan WINKLER