Kreadom d.o.o.

arhitektura, geomantija, inženiring
Kidričeva ulica 20, 5000 Nova Gorica

SLOVENIJA

TEL: +386 (5) 333 27 65

EMAIL: info@kreadom.com

SKYPE: HADRIJAN


print

 

VEZ MED TRADICIJO IN SODOBNOSTJO

Vinska klet Batič, Šempas

Za vinsko klet Batič lahko že na prvi pogled rečemo, da poudarja zgodovi no vinske arhitekture. Avtorji – arhitekti iz biroja Kreadom – so jo namreč zasnovali kot monumentalno poslopje po vzoru španskih vinskih katedral, ki jih je konec 19. stoletja ustvarila skupina katalonskih arhitektov, Gaudijevih učencev, le da je oblikovana v minimalističnem slogu.

Vinska klet leži na robu naselja Šempas in je pravzaprav rekonstrukcija nekdanjega gospodarskega poslopja, ki ohranja tako prvotno simetrično dvokapnico. Arhitekti so stavbo zgolj podkletili, preoblikovali zunanje odprtine in prerazporedili notranje prostore. Fasada je v celoti obdana s prefabriciranimi betonskimi elementi, a da ne bi delovala preveč masivno, so posamezni fragmenti postavljeni tako, da spoji ustvarjajo vertikalno potekajoče linije, ki dimenzionirajo sicer hladne betonske površine. Enak vizualni učinek ima tudi profilirani nadstrešek, ki je poleg reprezentativnega vhoda z rahlo izstopajočim betonskim lokom edini poudarjeni element na pročelju.

Nekoliko bolj razgibana je zadnja fasada objekta, ki jo členijo štiri slepe arkade v obliki polkrožno zaključenih niš ter dva stranska vhoda na levem in desnem robu stene z enako obliko loka – izjemno pomembnim arhitekturnim elementom prenove. Oblika slepih arkad in tudi glavnega vhoda na pročelju se namreč navezuje na obokane prehode,  imenovane velbi, ki so tipični arhitekturni elementi primorskih vaških uličic – gas.

Notranjost vinske kleti Batič je dvonadstropna. Po pritličnem delu so razvrščeni vinski laboratorij in servisni prostori, vkopani del kleti, ki zagotavlja ustrezno mikroklimo, pa je namenjen staranju vrhunskih Batičevih vin v lesenih sodih (barique). Prav zaradi plemenite funkcije je prostor oblikovan kot mogočna dvorana z masivnimi betonskimi slopi kvadratnega prereza, ki so razmeščeni po osrednjem delu prostora in imajo kapitele z mehko zaobljenim lokom, ob stenah pa se ponovijo kot stenski slopi z enako oblikovanimi kapiteli, ki so ponovno reinterpretacija historičnih oblik polkrožnih lokov.

Vinska klet Batič se z arhitekturnimi elementi prilagaja okolju in tradicionalni gradnji ter s tem poudarja identiteto vinorodnega območja Vipavske doline. Istočasno pa je zgradba povsem sodobna, saj so arhitekti klasične stavbne elemente izvirno interpretirali in za gradnjo uporabili beton; z njim so tako na fasadi kot v notranjih prostorih oblikovali diskretne detajle, ki dajejo vinski kleti pečat prefinjenosti.

                                                                                   Nataša Kovšca

Članek