Kreadom d.o.o.

arhitektura, geomantija, inženiring
Kidričeva ulica 20, 5000 Nova Gorica

SLOVENIJA

TEL: +386 (5) 333 27 65

EMAIL: info@kreadom.com

SKYPE: HADRIJAN


print

 

Zamisel rodi zamisel - najboljše preživijo!

Drznejši arhitekti in prav takšni naročniki so pravzaprav stalno v nekakšnem konfliktnem razmerju. Veliko preprosteje bi namreč bilo delovati po načelu znanega, ne tvegati v zasnovi ali se celo povsem ukloniti tistim naročnikom, ki sami prevzamejo oblikovanje objekta.

Tega oni ne počnejo. Člani neformalne skupine, ki jo sestavljajo trije mladi (skorajšnji) arhitekti z Goriškega, so s projektom pred nekaj meseci odprtega medicinskega centra Vid v neposredni bližini Nove Gorice dokazali, da je tesno sodelovanje z naročnikom kljub takšnim pogledom pogoj za uspeh. Izvirna arhitekturna zasnova centra nas je spodbudila, da ob poudarku na smelosti vlagatelja dr. med. Francija Šalamuna, direktorja družbe Vid in enega izmed vrhunskih slovenskih okulističnih strokovnjakov, podrobneje prestavimo koncept in izvedbo tega objekta, ki pomeni eno najlepših manjših bolnišnic ne le v Sloveniji, temveč tudi v širšem evropskem prostoru.

Adrijan Cingerle, Boštjan Furlan in Boštjan Kikelj so absolventi arhitekture, Furlan pa je tudi magister gradbeništva. Skupina je zelo privržena timskemu delu, vendar je vsak še posebej usposobljen za svoje področje. Tako je Adrijan Cingerle strokovnjak za razmerja in volumne, ki skrbi za duhovnost njihovih objektov. Na prvi stopnji, ko je treba raziskati lokacijo in določiti bistvena izhodišča, je nepogrešljiv. Boštjan Kikelj je likovno nadarjen član, fotograf, navdušenec za sodobne smernice in računalniški "guru" skupine. Boštjan Furlan je odgovoren za konstrukcije, detajle, zanimajo ga predvsem napredne rešitve v bioklimatski, solarni in "pametni" arhitekturi. Glede na obseg in strokovnost naloge se v okviru posameznih področij povezujejo tudi z zunanjimi sodelavci.

"Oblikovali smo svoj pristop k arhitekturnemu snovanju. Vse preveč projektov se rojeva brez pravega odnosa do prostora, ki je namenjen gradnji. Zato gojimo metodo, po kateri je začetek in podlaga temeljita študija lokacije na vseh ravneh, skupaj s seznanjanjem z vlagateljevmi željami in potrebami...

Članek Več o projektu