Avtorja: Adrijan Cingerle, u.d.i.a., Renata Jakopin            Foto: ŠV

STANOVANJE NA MEJI – RAZKOŠJE SVETLOBE IN UDOBJA

 »Stanovanje na meji«, kot so ga poimenovali arhitekti iz novogoriškega biroja Kreadom, se nahaja v stanovanjskem bloku Zvezda, ki stoji na mejnem območju med Slovenijo in Italijo. Stavba, ki so jo zasnovali Sadar+Vuga arhitekti, se odlikuje zlasti po sodobni interpretaciji tradicionalnih primorskih arhitekturnih elementov in je prva večstanovanjska stavba v Novi Gorici z lastnim vrtom. Avtorji bloka, ki ima podkvasto obliko, so namreč privatni vrt oblikovali kot skupni prostor, namenjen druženju in aktivni sprostitvi stanovalcev. In temu osnovnemu konceptu, ki poudarja povezavo med notranjim in zunanjim prostorom, so novogoriški arhitekti sledili tudi pri ureditvi luksuznega penthausa.

Stanovanja v zgornjem nadstropju blokov se v primerjavi z bivališči v spodnjih etažah že sama po sebi odlikujejo po večji zasebnosti, boljši osončenosti in prostranih razgledih, ki se v tem primeru razpirajo na drugo stran meje, na italijanska Brda. Blok Zvezda namreč stoji na območju, kjer so se več tisočletij prepletale in sobivale različne kulture in narodi. To pa je bil tudi eden od razlogov, da so avtorji pri projektiranju notranje opreme sodelovali z italijanskim dobaviteljem pohištva Delfabro, ki se ponaša z več kot šestdesetletnimi izkušnjami na področju opremljanja interierja in sodelovanjem z nekaterimi vrhunskimi oblikovalci in arhitekti.

Kvadratura nadstandardnega penthousa, ki se nahaja na južnem vogalu stavbe in združuje dve stanovanjski enoti, je razkošna. Vsi bivalni prostori – predsoba, jedilnica, dnevna in delovna soba –, ki so relativno ozki in medsebojno ločeni le s predelnimi stenami, se namreč z veliki steklenimi površinami v celoti odpirajo na teraso, s katero so arhitekti pravzaprav razširili dnevne prostore. Istočasno pa so se z ureditvijo terase, ki bo v celoti ozelenjena, navezali na skupni vrt stanovanjskega bloka, saj so načrtovali zasaditev takšnih rastlin, da bo terasa vizualno zanimiva v vseh štirih letnih časih. Izbrali so barvno usklajene in relativno nezahtevne rastline (denimo materino dušico, žajbelj, rožmarin), med katerimi so bili še posebej pozorni na izbor okrasnih vzpenjavk (zvezdasti jasmin, coignetova trta), ki bodo sčasoma ustvarile gosto zeleno kuliso. Slednja pa bo stanovalcem nudila še večjo zasebnost.

Danosti terasne lege stanovanja, ki je orientirano na tri strani neba, vzhod, jug in zahod, so arhitekti izkoristili tudi pri razporeditvi notranjih prostorov, saj so spalnice razvrščene na vzhodni in jugo-vzhodni strani. Za osvetlitev tistih prostorov, ki nimajo naravne svetlobe, pa so poskrbeli v podjetju Doorsolutions d.o.o. s steklenimi drsnimi vrati, ki dajejo hkrati vtis povezanosti bivalnih enot in skladnega ambienta, v katerem vzbujajo največ pozornosti premišljeno izbrani pohištveni elementi.

Notranja oprema pravzaprav poudarja prestižno lokacijo penthausa in vzbudi pozornost obiskovalca že v salonu, namenjenemu tako sprejemu gostov kot intimnemu družinskemu druženju. Salon, ki se nahaja na vzhodni strani stanovanja, tik ob vhodu, krasi monumentalni kamin (Fokus), ob njem pa je nameščena zofa pohištvene znamke Edra, ki ne slovi samo po udobju, kakovosti in odličnih materialih, ampak tudi po napredni tehnologiji. Njen avtor, italijanski oblikovalec Francesco Binfaré, je namreč ustvaril nekakšne "inteligentne" blazine, ki se povsem prilagajajo človekovemu telesu.

Na nasprotni strani vhoda, kjer se vrstijo bivalni prostori, obiskovalec najprej stopi v predsobo, v kateri pritegnejo pozornost oblazinjeni fotelji znamke Saba, dva enoseda in dvosed, ki zaradi prefinjene elegance prav tako sodijo v sam vrh sodobnega oblikovanja pohištva. Fotelji imajo tanko kovinsko ogrodje in blazine, izdelane iz dveh materialov različnih barv, usnja in tekstila, kar omogoča uporabnikom oblikovanje različnih barvnih kombinacij.

Naslednji prostor je jedilnica, ločena od kuhinje s steklenimi vrati, v kateri velja opozoriti na jedilno mizo (Porro), ki deluje kljub velikosti izjemno gracilno, saj je izdelana iz tankega aluminija. Mizo obkrožajo elegantni, ergonomično izoblikovani stoli "Hola" (znamke Cassina) v beli in temno modri barvi, nekateri z ročnimi naslonjali, nekateri brez, obiskovalčev pogled pa pritegne tudi razkošen lestenec, ki osredini jedilno mizo in v večernih urah osvetljuje prostor z razpršeno svetlobo.

V dnevni sobi velja opozoriti še na sedežno garnituro Reef, sestavljeno iz modulov, ki omogočajo oblikovanje različnih kompozicij, tako da je možno sedeti na obeh straneh naslonila. V zasebnih prostorih pa vzbuja največ pozornosti vrhunska sanitarna keramika (Antonio Lupi): še posebej prostostoječa kad, ki velja zaradi svoje elegantne in harmonične oblike za mojstrovino med tovrstnimi izdelki. Omeniti pa je potrebno tudi to, da je kad – tako kot umivalniki – izdelana iz prvega ekološko trajnostnega materiala, pridobljenega iz smolnatih surovin (poliestrov) rastlinskega izvora in naravnih mineralov.

Da so arhitekti pretehtano izbrali vsak element notranje opreme, dokazujejo tudi omare sive barve, ki so pomaknjene v stene in z njimi tudi barvno usklajene. Nevtralna siva barva sten seveda ustvarja v bivalnih prostorih posebno vzdušje, tiho in umirjeno, ki ga dodatno poudarja temna barva hrastovega parketa. Temnejši barvni odtenki namreč nikakor ne delujejo hladno, ampak dajejo stanovanju, ki je zaradi velikih steklenih površin zelo svetlo, pečat zadržanega razkošja.

Velika kvadratura penthausa je avtorjem omogočila tudi ureditev prostora za savno z direktnim prehodom na teraso, kjer je nameščen masažni bazen, ki nudi stanovalcem sprostitev s panoramskim razgledom. Zunanji prostor, namenjen oddihu telesa in duha, ki meji na sosednje stanovanje, so seveda arhitekti tudi ustrezno zaščitili z gosto zeleno pregrado, ki je hkrati odlična dekoracija terase, tlakovane z eksotičnim lesom.

Hišni wellness je dodaten dokaz, da je kakovost bivanja v penthousu zelo visoka in pravzaprav primerljiva z manjšo enodružinsko hišo. Bivalno udobje namreč zagotavlja že sama lokacija stanovanja, ki je odmaknjena od uličnega vrveža in orientirana na tri strani neba. Ponaša pa se tudi z razkošjem svetlobe in razsežno teraso, ki prinaša cvetlični vrt neposredno pred vrata stanovanja.

Naravne danosti lokacije so arhitekti domišljeno nadgradili tudi z razporeditvijo prostorov in namestitvijo steklenih vrat, ki sicer delijo prostor, vendar istočasno omogočajo pretok svetlobe po celem stanovanju. Med odlike penthausa pa nedvomno sodijo tudi minimalizem notranje ureditve ter izbor usklajenih barvnih odtenkov, kvalitetnih materialov in prefinjenih kosov notranje opreme, med katerimi zasledimo več vrhunskih dosežkov italijanskega sodobnega oblikovanja.

                                                                          

Nataša Kovšca
likovna kritičarka/recenzentka