Avtorja: Adrijan Cingerle, u.d.i.a., Renata Jakopin, u.d.i.a., avtorica čipke: Tina Koder Grajzar            Foto: Aljoša Videtič

ISKANJE RAVNOTEŽJA
Celovita prenova prostorov Odvetniške pisarne SK sledi načelu zagotavljanja ergonomičnega in navdihujočega delovnega okolja, ki ustreza tako zaposlenim kot tudi njihovim strankam. Po drugi strani pa v največji možni meri poudarja identiteto uspešne odvetniške družbe.
Pisarniški prostori zavzemajo polovico nadstropja poslovne stavbe PH2 v Novi Gorici in so funkcionalno razvrščeni v dva sklopa. Jedro ureditve predstavlja črni kvader,v katerem so združeni servisni prostori (čajna kuhinja, sanitarije, omare). Pisarne in ostali delovni prostori pa so smiselno razvrščeni okrog dekorativnega jedra in povezani s hodnikom (sprejemni pult pri vhodu, pisarne uslužbencev in direktorja, sejna soba). Avtorji so pravzaprav ustvarili velik kontrast med črnim jedrom, ki v simboličnem jeziku ponazarja trdnost oziroma moč, in svetlimi pisarnami, v katerih prevladuje bela barva. A ne le to, celotno površino kvadra prekriva reliefni motiv stilizirane idrijske čipke (avtorice Tine Koder Grajzar, ki jo poznamo kot oblikovalko sodobne idrijske čipke). Z aplikacijo likovne podobe čipkena temno podlagoso namreč želeli izpostaviti vztrajnost in povezovalno funkcijo, ki jo uteleša nit, saj je tkanje in razpredanje odnosovbistvo odvetniškega poklica.
Isti motiv čipke v beli barvi se pojavi na stekleni predelni steni, ki ločipisarneod središčnega kvadra, opazimo pa ga tudi na črni podlagizunanje strani mize direktorja, kjer ima zelo jasno vlogo reprezentativnega elementa. Ostalo pohištvo notranje opreme je pretežno bele barve, s čimer so arhitekti ustvarili popolno ravnotežje med servisnim jedrom in pisarnami, ki zavzemajo glavnino površine. Parket v nevpadljivi naravni barvi pa ima v tem primeru povezovalno vlogo.
Črna dekorativna stena servisnih prostorov se zaključi v sejni sobi s krožnim kovinskim stopniščem, ki ima ograjospiralne oblike. Stopnišče vodi na teraso, s katereprihaja blaga dnevna luč, ki dodatno osvetljuje delovne prostore, saj so originalna okna v pisarnah relativno majhna. Posebno vzdušje v prostoru ustvarja tudi prefinjena osvetlitev črnega kvadra, ki prodira skozi senčno fugo – še enim pomembnim dekorativnim detajlom, ki ga opazimo v vseh prostorih in ki daje prenovi pridih elegance.
Arhitekti so pri prenovi prostorov odvetniške družbe smotrno prerazporedili (prej) neustrezno razvrščene prostore ter ustvarili uravnotežen in zračen ambient, ki daje vtis povezanosti in enotnosti prostorov. Hkrati pa nudi uslužbencem tudi dovolj delovne zasebnosti.


Nataša Kovšca
likovna kritičarka/recenzentka