Odgovorni projektant: Adrijan Cingerle, u.d.i.a.       Soavtorji: D. Kavčič, K. Iskra, L. Božeglav, M. Luin, 2013

Splošno
Med Julijskimi Alpami in Jadranskim morjem, kjer se zgornji del rodovitne Vipavske doline prepletene z vinogradi in sadovnjaki s travniki spusti v spodnji del, se pod robom Trnovske planote nahaja naselje Šempas. S soncem obsijana lokacija, ki je odlično izhodišče za pohodništvo na Trnovski planoti, za dnevne izlete med vinogradi, vse do morja, gorskega sveta po dolini Soče in izlete z vlakom do Bohinja in Bleda ter samih Benetk. Le 10 minut vožnje pa nas loči od sodobnega mesta, ki je blizu mednarodnega letališča in nakupovalnih središč.

Lokacija
Vila potentilla se nahaja v Botaničnem parku v objemu zelenja in na mirni lokaciji, ki omogoča bivanje v naravi, v tišini in zasebnosti. V neposredni bližini se na severni strani nahaja objekt stare šole z na novo preurejenim trgom Franca Krašana. Od glavne ceste je oddaljena samo 55 m, kar omogoča hiter dostop z avtomobilom. Naselje Šempas ponuja v radiju 400 m trgovino, pošto, kulturni dom, osnovno šolo in vrtec ter številne rekreacijske površine.
Umeščenost na jugozahodni rob naselja daje čudovit pogled na travnike, sadovnjake, njive in vinograde.

Zasnova objekta in zunanje ureditve
Objekt Vile potentille je zasnovan v Botaničnem parku v sklopu stare šole in trga Franca Krašana. Vila s trinajstimi raznolikimi stanovanjskimi enotami primernimi za različne starostne skupine omogoča medgeneracijsko mešanje ljudi. V sodobnem načinu bivanja s hitrim življenjskim tempom, kjer je velikega pomena hitra regeneracija v zdravem bivalnem okolju kot tudi zdrava prehrana in samooskrba, vam Vila potentilla omogoča poleg kvalitetnega načina bivanja vtudi svoj lasten gospodinjski in bivalni vrt, ki smiselno nadgrajuje bližnjo okolico. Pritlična stanovanja imajo zasnovane atrije, stanovanjem v I. in II. etaži so ponujeni vrtovi na jugozahodni strani objekta, mansardni stanovanji pa imata velik strešni vrt. Pester nabor stanovanj zasnovanih na sodobnih arhitekturnih in oblikovalskih načelih, z mislijo na različne življenjske sloge omogoča veliko mero prilagajanja željam in potrebam stanovalcev.
Stanovanja imajo mediteranski oz. primorski koncept stanovanjske enote, s poudarkom na bivanju zunaj pod latnikom ali pergolo. Glavni peš vhod za stanovalce je v pritličju na severni strani objekta s pokritim delom pergole. Od tukaj vstopamo v glavno stopnišče z dvigalom. Do vrtov dostopamo po peščeni pešpoti ob vzhodnem in zahodnem delu stanovanjskega objekta. Med vrtički pa so urejeni prostori za posedanje, relaksacijo in igranje. Tako lahko v celotnem prostoru najdemo svoj kotiček za mir in hkrati imamo odličen pregled nad vso okolico in dogajanjem na otroških igriščih. Večstanovanjski objekt, ki je namenjen izključno prebivanju stanovalcev, je zasnovan po načelih energijske učinkovitosti stavbe, naravne osvetlitve in kontrole zasebnosti.

Bioklimatska zasnova
Objekt je zasnovan kot štiri-etažen masiven kvader, orientiran jugozahodno in v veliki meri izkorišča naravno svetlobo. Heterogena stanovanja različnih velikosti imajo jasno deljen spalni in bivalni del. Vsa stanovanja s svojim bivalnim prostorom preko atrijev, teras in bivalnih lož navezujejo stik s širšim zunanjim naravnim prostorom proti jugozahodu. Posebnost so tako pritlična stanovanja z velikimi atriji kot tudi stanovanji penthousa s prostornima terasama in strešnima vrtoma. Vsa stanovanja imajo svetlo višino 2,6m in odlično jugozahodno osvetlitev.

Tehnična zasnova
Stavba bo grajena z naravnimi materiali. Opremljena bo s kvalitetnim stavbnim pohištvom. Energijska učinkovitost objekta bo dosežena z dobrim oblikovnim faktorjem in z nadstandardno izolacijo. Vsako stanovanje bo imelo centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo. Visoka stopnja bivalnega ugodja bo dosežena s talnim gretjem. Skupna priprava sanitarne vode s SSE (sprejemniki sončne energije) bo znatno znižala mesečne stroške. Zagotovljeno bo zbiranje in uporaba deževnice. Za povečanje bivalnega ugodja bo v številnih stanovanjih vgrajen kamin z živim ognjem. Vsa stanovanja imajo zagotovljeno parkiranje v kleti, pred objektom stare šole pa so urejena dodatna parkirna mesta za obiskovalce. Kolesarnica in dodatni servisni prostori s shrambami so zagotovljeni v kleti.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •